Pizza je na zozname UNESCO !

27.09.2023

Vedeli ste, že PIZZA je na zozname svetového dedičstva UNESCO ?


 


My pôvodne tiež nie .. ale je to tak.


 


Pizza sa teší obrovskej obľube na celom svete. Tisíce reštaurácií po celom svete sa predbiehajú, ktorá pizza bude tá najlepšia, zúčastňujú sa súťaží, vymýšľajú nové kombinácie, recepty a spôsoby prípravy.


V Neapole sú ale presvedčení o tom, že práve tá ich je skutočný originál a zaslúži si byť zapísaná v zozname dedičstva UNESCO.


 


Podarilo sa im to ! 




Neapolská pizza sa dostala na zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho ministra poľnohospodárstva Maurizia Martinu.


 


„Umenie prípravy pizze, tak ako ju robia v Neapole, je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vyhrali sme !“ napísal na svojom twitteri nadšený Maurizia Martina.


 


Toto rozhodnutie, ktoré s hrdosťou prijala aj Asociácia pravej neapolskej pizze (Associazione Verace Pizza Napoletana - APVN) prijali na zasadnutí UNESCO na juhokórejskom ostrove Čedžu.


Táto organizácia už pred časom stanovila veľmi špecifické smernice na výrobu tejto autentickej pečenej pochúťky,  ktoré upravujú aj ingrediencie a techniky použité pri jej príprave.


 


Pizza je skutočne unikátny pokrm, ktorý si obľúbilo množstvo ľudí. Nie je ale pochýb, že jedny z najlepších, pokiaľ nie úplne najlepšie, pochádzajú práve z Neapolu.


 


Už ste ochutnali pizzu priamo v Taliansku? Aké boli Vaše dojmy? Alebo ste viac očakávali ako dostali?


Napíšte nám, aká je Vaša skúsenosť s pizzou v Taliansku.


 


A pokiaľ si chcete vychutnať pizzu každý mesiac zadarmo, zapojte sa do našej súťaže, losujeme vždy 20. dňa v mesiaci ?