Cézar šalát - populárny, chutný a prospešný pre zdravie
Jedno z najobľúbenejších jedál, ktoré nájdete asi v každej reštaurácií na svete je cézar šalát. Nájdete ho v najlepších a najluxusnejších reštauráciách, ale aj v tých menej známych malých podnikoch. Neraz si na ňom pochutíte v obľúbenej reštaurácií, alebo si ho pripravíte doma.
Cézar šalát a Július Caesar
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že šalát dostal názov po známom rímskom panovníkovi, nie je tomu tak. Šalát nesie meno po svojom objaviteľovi, ktorý sa volal Caesar Cardini. Toto jedlo sa mu podarilo vytvoriť 4. júla 1924 v Mexiku.
Zloženie cézar šalátu sa líši, od reštaurácie k reštaurácií či od kuchára ku kuchárovi. Existujú, ale prísady, ktoré v ňom určite nájdete. Či si už na stránkach damepizzu.sk nájdete reštauráciu, kde si cézar šalát objednáte, alebo si ho pripravíte doma, určite by mal obsahovať nižšie spomenuté suroviny.
Rímsky šalát
Rímsky šalát obsahuje najviac živín spomedzi všetkých šalátov. Je bohatým zdrojom draslíka, vápnika a horčín. Vďaka tomu, šalát priaznivo vplýva na trávenie a podporuje činnosť čriev. Okrem toho rímsky šalát obsahuje aj vitamíny A, K, C, B1, B2 a B6. Nájdete v ňom aj kyselinu listovú, fosfor, meď a železo.
Vysoké množstvo antioxidantov v šaláte chráni organizmus pred kardio-vaskulárnymi ochoreniami a zároveň chránia neuróny pred poškodením. Enzýmy, ktoré obsahuje, podporujú trávenie a zlepšujú vstrebateľnosť živín.
Kuracie mäso
V pôvodnom recepte by ste mäso hľadali márne. Cézarov šalát si, ale bez kuracieho mäsa nevieme dnes predstaviť. Kuracina bohatým zdrojom živočíšnych bielkovín, obsahuje aj vitamíny skupiny B a selén. Kuracie mäso a hlavne prsia obsahujú minimum tuku, cholesterolu a sú ľahko stráviteľné. Ak držíte redukčnú diétu kuracie prsia do svojho jedálnička určite zaraďte.
Syr
Na prípravu cézar šalátu sa používa najčastejšie parmezán, ale môžete aj po inom tvrdom, zrejúcom syre. Parmezán obsahuje bielkoviny, vápnik a fosfor, ktoré sú práve v tomto syre v ľahko stráviteľnej forme. Ďalšou výhodou parmezánu je, že obsahuje také isté množstvo bielkovín ako mäso.