Aký syr si dáte na pizzu?
Základom každej pizze je okrem cesta a rajčinovej omáčky aj syr. Práve syr môže dať tomuto jedlu výbornú chuť. Najpouzívanejším syrom je mozzarella, ale stretnúť sa môžete aj s inými druhmi syrov. Ak budete hľadať na stránkach damepizzu pravú taliansku pizzériu, spoznáte ju aj podľa syrov, ktoré používa. Tri najčastejšie používané syry na pizzu vám predstavíme teraz.
Mozzarella
Najpoužívanejším syrom, ktorý sa používa na pizzu je jednoznačne mozzarella. Tento mäkký syr pochádza z Talianska a vyrába sa z kravského, alebo aj z byvolieho mlieka. Mozzarella obsahuje menej sodíka, ako iné syry a preto je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú vyšší krvný tlak. Keďže má aj menej kalórií, môžete si ju dať aj keď sa snažíte zhodiť nejaké to kilo.
Mozzarella obsahuje aj vitamín B12, ktorý podporuje tvorbu červených krviniek, je dôležitý pri tvorbe DNA a je potrebný pre rast a vývoj detí.
Mozzarella z byvolieho mlieka, je bohatým zdrojom živočíšnych tukov a bielkovín. Napriek tomu je ľahko stráviteľná.
Gorgonzola
je základným syrom pizze Cingue Formaggi. Pomenovaný je po rovnomennom meste, ktoré sa nachádza neďaleko Milána. Za svoju špecifickú chuť a vzhľad vďačí gorgonzola plesniam Penicillium Roqueforti. Táto pleseň urýchľuje dozrievanie syru a zároveň zabraňuje rozvoju iných plesní a baktérií v syre.
Keďže gorgonzola obsahuje množstvo nasýtených tukov a cholesterol, nie je vhodná pre ľudí, ktorí držia redukčnú dietu. Nakoľko obsahuje aj množstvo minerálnych solí (vápnik,sodík), je vhodná pre starších ľudí, ktorí často trpia ich nedostatkom.
Grana Padano
Tvrdý syr, ktorý sa vyrába v Pádskej nížinesi veľa ľudí zamieňa za známy parmezán. Oba syry vyzerajú a aj chutia rovnako, rozdiely medzi nimi, ale sú (o tom inokedy). Pôvod syra Grana Padano siaha až do roku 1135. Vyrába sa len na území Pádskej nížiny, podľa špecifického postupu. Doba zrenia syra je 9 - 24 mesiacov. Ale môžete natrafiť aj na syr, ktorý zrel 4 roky. Obsahuje množstvo bielkovín, nasýtených tukov a vápnika.