Pravá talianska pizza

03.02.2021

V čom tkvie tajomstvo pravej talianskej pizze?


Slová “pravá talianska” a “pizza” k sebe sadnú ako *ehm na šerbel. To, že pizza pochádza z talianska, vám preto vysvetľovať nemusíme. Sú tu však isté záležitosti, o ktorých sa tak často nerozpráva a takmer nikto o nich nevie. Poďme na to.


Talianska pizza je hranatá


Áno. Nemáte zač. Práve sme rozbili vaše detské ilúzie. Pôvodná talianska pizza totiž vôbec nebola kruhového tvaru, na akú sme zvyknutí dnes. Asi sami uznáte, že tento tvar je krajne nepraktický a naši predkovia nemali čas vyrábať okrúhlu pizzu, keď neexistovala kruhová doska na krájanie.


Talianska pizza, zvaná tiež “Sicílska”, má hranatý tvar a namiesto mozzarelly syr s názvom Romano.


Pôvodný topping


Pôvodný pizzový topping by sme dnes možno označili za chudobný. Žiaden salám, slanina, syr, ananás… Topping na originálnej talianskej pizzi pozostával prevažne z olív, oregana, cesnaku, prosciutta a morských plodov. Zloženie toppingu samozrejme záviselo na regionálnych podmienkach. Čím bližšie k moru, tým pestrejšia ponuka bola.


Skôr chlieb ako pizza


Úplne prvú pizzu by sme si dnes ľahko poplietli s chlebom. Mala tvrdšie a suchšie cesto, niečo na štýl arabských pita chlebov. Z toho dôvodu sa šíria špekulácie, že pizza nie je talianske jedlo, ale pochádza pôvodne z Grécka, kde bola tradícia výroby takýchto chlebov omnoho dlhšia. Začala sa už pred 14 000 rokmi. Slovo pizza je odvodené od latinského slova “pinsa”, čo značí chlieb.


Najlepšia pizza v Žiline


Pravá talianská pizzeria v Bratislave


Pizza Mizza Petržalka