Talianska vs americká pizza

12.12.2020

Talianska vs americká pizza


Boj o prvenstvo vo vynájdení pizze definitívne vyhralo Taliansko, koniec sporom však stále nenastal. Teraz sa milovníci tohto jedla nevedia zhodnúť na tom, či je lepšia tradičná talianska, alebo šťavnatejšia americká pizza. Aký na to máte názor vy? 


Talianska pizza


Pravá talianska pizza (dokonca tak pravá, že by väčšina “milovníkov pravej talianskej pizze” zostala zaskočená) sa podáva bez vareného rajčinového pretlaku. V skutočnosti sa častejšie stretnete s tým, že vám v uličkách talianskych mestečiek naservírujú pizzu potretú olivovým ojelom, cesnakom, oreganom alebo kúskami rajčín. 


Taliani odsudzujú miešanie rôznych druhov mäsa, typického pre americkú kuchyňu. V talianskej kuchyni nenájdete pizzu, na ktorej by ležala šunka vedľa salámy. Taliani taktiež odmietajú pikantné jedlá a trvajú na tom, že kôrka cesta musí byť na okrajoch tenká a chrumkavá. Niektorí ľudia to obľubujú, vznikli preto dokonca aj pizza štangle ako samostatné jedlo, iní nie. 


Americká pizza


Americká túžba po zmene a pokroku sa nezaprie ani v takej záležitosti, akou je príprava pizze. Toto tradičné talianske jedlo sa do USA dostalo spolu s prisťahovalcami pred desiatkami rokov a ihneď zožalo úspech. Pizza bola v Amerike obľúbená skôr, než sa z Talianska a priľahlých prímorských krajín rozšírila do zvyšku Európy. 


Počas rokov, ktoré strávila pizza v americkej izolácii, sa odklonila od pôvodného receptu. Američania uprednostňujú hrubé, niekedy dokonca plnené okraje, pripomínajúce okraj koláča či kôrku chleba. Radi kombinujú slaninu, šunku a salámu. Nerobí im problém pridať do nej chilli. Ako základ používajú uvarený paradajkový pretlak.


Talianska pizza, Americká pizza, Najlepšia pizza, Top pizza, ktorá je najlepšia pizza ?