Najobľúbenejšia pizza na svete ?

06.03.2021

Kde je pizza najobľúbenejšia?


Kto tvrdí, že v Neapole alebo Ríme, je vedľa ako tá jedľa. Pizza je celosvetový fenomén, ktorý míľovými krokmi prekračuje hranice rodného Talianska do všetkých svetových strán. Ak ste pizzatarián, v týchto mestách od hladu nepomriete.


Sao Paulo


Brazílska metropola Sao Paulo sa hrdí titulom “Hlavné mesto pizze”. Keď si prečítate dôvod, s úctou zložíte klobúk. V Sao Paule totiž funguje až 6 000 pizzérií, reštaurácií a občerstvení servírujúcich pizzu a obyvatelia tohto veľkomesta skonzumujú denne až milión pízz. Na porovnanie, na celom Slovensku je funkčných len niečo cez 8 000 reštaurácií a pohostinstiev, pričom nie všetky servírujú pizzu.


New York


Priemerná pizza v New Yorku má hodnotenie 3,81, čo je jedno z najlepších hodnotení vôbec. V reštaurácii ale budete poriadne namačkaní, New York má iba tri pizzérie na 10 000 obyvateľov. V prepočte na počt obyvateľov je to málo, vzhľadom k rozlohe mesta je to však pomerne dosť. V New Yorku stojí okolo 2 600 pizzérií, čo je omnoho viac, než by akýkoľvek jednotlivec stihol navštíviť.


Detroit


Mesto na severe USA môže ponúknuť viac než len vysoký počet kriminálnych incidentov do národných štatistík. Je to tiež “najpizzovejšie” mesto v celom USA. Na 10 000 obyvateľov pripadá 1 050 pizzových podnikov, čo znamená, že v každej reštaurácii by sa teoreticky mohlo súčasne nachádzať len desať ľudí. Dobré číselné hodnoty dosahuje Detroit aj v kvalite pizze. Na Yelpe, medzinárodnom recenzenčnom systéme, má priemerná detroitská pizza hodnotenie 3,42 hviezdičky z piatich.


U nás sú oblubené v lokalitách:


Pizza Nitra


Pizzeria a reštaurácia Žilina


Pizza donáška Trnava