Ananás na pizzu nepatrí

17.07.2021

Ananás na pizzu nepatrí


Ananás a pizza sú azda najnenávidenejším párom v Hollywoode. Denne znášajú drsnú kritiku, ale nájdu sa aj takí, čo na túto kombináciu nedajú dopustiť. Ku ktorej skupine patríte vy?


Pizza Hawaii nie je z Havaja


Je to šok, ale pizza Hawaii nevznikla na tomto exotickom ostrove, ale v o niekoľko tisíc kilometrov vzdialenej Kanade. Ako je to možné a prečo si myslíme, že ananásová pizza pochádza z Havaja?


Najsladší ananás je z Havaja


A to je aj dôvod, prečo si ananásovú pizzu spájame práve s týmto ostrovom. Najsladší druh ananásu sa podarilo vyšľachtiť na Havaji. V skutočnosti vsa šak ananás používaný na Hawaii pizzu pestuje v Paraguaji a Brazílii.


Kanadský Havaj


Ako prvý dal ananás na taliansku pizzu grécke imigrant žijúci v Kanade, Panopoulos. Túžil sa priblížiť ázijskej kuchyni, ktorá bola už v tom čase známa kombináciou sladkých a slaných chutí. Ponuka pízz bola vtedy veľmi nudná a málo kreatívna. Panopoulosovi sa jeho experiment vydaril a o chvíľu stáli na pizzu Hawaii zástupy ľudí.


Názov


Jej názov je menej originálny, než by sa mohlo zdať. V skutočnosti pochádza z názvu plechovky ananásu, ktorú Panopoulos použil na svoju prvú sladko slanú pizzu. Práve Panopoulosovi vďačíme za výnimočnú chuť a desaťročia rozbrojov. Kanaďanom vo všeobecnosti zas za reťazcové pizzérie.


 


Hawaii v lokalite Nové zámky 


Prievidza sleduj :)


Najlepšie pizzerie a reštaurácie v Senci